Kitap ve Dil Gelişimi
Edebiyatın temel aracı olan dil aynı zamanda düşüncelerin aktarılmasını sağlar. Çocukların dillerini daha etkili kullanmasını sağlayan okuma alışkanlığı, zihinsel gelişime de katkıda bulunur. Bu katkı okul öncesi dönemdeki az yazı çok resimli kitaplarla başlar. Resimli kitaplar çocukların kendilerini tanımalarına ve sosyalleşmelerine yardımcı olur. Yine bu dönemde masal, tekerleme gibi metinleri dinleyen çocuklar, ilerleyen yaşlarında okumaya karşı daha istekli ve sabır olurlar.
Küçük yaşlardan itibaren kitap okuyan çocukların kelime dağarcığı artar ve dil hassasiyeti gelişir. Erken yaşlarda öyküyle tanışan çocuklar sevdikleri hikâyelerden yola çıkarak kendi öykülerini yazabilir.
Sözcüklerin güzel ve etkili kullanıldığı kitaplar çocukların duymaktan ve söylemekten keyif alacağı tasvirleri keşfetmelerini ve mizahi dilin eğlenceli dünyasına adım atmalarını sağlar.
Kitaplar çocukların gördükleri ve duydukları arasında ilişki kurmalarına yardımcı olur. İletişim yeteneklerini geliştirir, karşılaştırma becerilerini artırır, bağımsız düşünebilmelerine katkıda bulunur ve duygularını ifade edebilmelerini kolaylaştırır.
Okul öncesi dönemde başlayan kitap alışkanlığı çocukların yaş dönemlerine bağlı olarak dilin etkili ve doğru kullanılması, mecazi söylemlerin algılanması ve iletişim becerisi üzerinde büyük etki sağlar.