Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı
Kitap ve çocuk arasındaki o büyülü bağ, anne ve babanın bilinçli davranışıyla kurulur. Masallarla anne karnından itibaren başlayan süreç, bebeklik dönemiyle devam eder. Bu süreçler okuma alışkanlığının ilk adımını oluşturur. Kitaplara dokunarak büyüyen bir bebek; hayal gücünü geliştirmeyi başaran bir çocuğu ve yarınını sağlam temellere dayandıran bir yetişkini var eder. Yani erken yaşlarda kitapla tanışan çocukların, kelime hazinesi ve düşünme yeteneği artar; bunabağlı olarak yaratıcı zekâ, dinleme ve konuşmayeteneği gelişir. Bu çocuklar yaşam boyu öğrenmeye ve kendini geliştirmeye devam eder ve böylece kendinden sonraki kuşaklara da örnek olurlar.
Kitap okumak için herhangi bir yaş veya belli bir zaman dilimi bulunmaz. Örneğin; bebekler onlar için hazırlanan kitaplara bakabilir ve dokunabilir, okunan kelimelerin ritmini ve kafiyesini duyarak hoşlarına giden sesleri taklit edebilirler.
Günümüzde teknoloji ile erken yaşta tanışan çocukları, kitapların büyülü dünyasına dahil edebilmek için ebeveynlerin çaba göstermesi gerekir.
Peki neler yapılmalı?
-
Ailecek okuma akşamları düzenlenebilir.
Çocuğunuzun; söylediğinizden çok, yaptığınızı uygulayacağını unutmamalısınız. Bu yüzden “kitap oku” demeniz yetmez, “hadi kitap okuyalım” diyebilirsiniz.
-
Düzenli olarak okuma alışkanlığı edinmesini sağlayın.
Çocuklarınızın belli günleri ya da temponun yoğunluğuna göre gün içindeki belli saatleri kitap okumaya ayırmasını sağlayın. Bu zamanların zorlama değil de keyifli geçmesini istiyorsanız, onun hoşuna gideceği bir ortam hazırlayabilirsiniz.
-
Sadece ona ait bir kütüphane hazırlayın ve birlikte kitap almaya gidin.
Sadece çocuğunuza ait bir kütüphane oluşturun. Birlikte belli aralıklarda kitap almaya gidin ve ona seçme şansı verin.
-
Merak ettiği konuları size sorduklarında onlara kaynak önerin.
Sizden öğrenmesi onu hazır bilgiye ulaştırır ama araştırmaya yönlendirirseniz okumaya da teşvik etmiş olursunuz.
-
Okuduğu kitaplarla ilgili sohbet edin.
Onların hayal dünyalarına katkıda bulunmak için onları dinleyin. Okuduğu kitaplar hakkında sohbet açın, fikirlerini önemseyin.